Klockor för herr – Läs innan du köper herrklocka!

En del skulle beskriva herrklockan som mannens främsta smycke, andra skulle säga mannens viktigaste verktyg. Oavsett om du är på jakt efter en herrklocka du kan dyka till Titanic med eller vill ha något elegant till firmafesten är kvalitet viktigt. Du vill kunna lita på att din klocka visar rätt tid och att den inte stannar.

De finns en hel del att tänka på när du ser på segmentet klockor herr. Kanske letar du efter ett armbandsur som är bekvämt kanske längtar du efter en Rolex klocka för herr. Kanske vill du ge bort den klassiska presenten och undrar hur du ska välja rätt.

Här ska vi se närmre på klockor för män. Det finns olika kategorier såväl som möjlighet att hitta billiga klockor från de bästa märkena. Häng med så benar vi ut vad som är vad och vart du ska köpa en klocka för herre.

Olika typer av herrklockor

Först och främst kan det vara klokt att komma fram till vilken typ av herrklocka du är ute efter. Det hjälper dig nämligen att leta på rätt plats. Det finns många variationer och en klocka för herr kan givetvis också vara för henne.

Det rör sig dock huvudsakligen om 3 kategorier:

Funktionell och prisvärd

Vardagsklockan är ofta ett armbandsur som sitter bekvämt. Den ska dock ha en design som känns rätt och attraktiv. En digital klocka kan vara väldigt praktisk som vardagligt ur. Den är också lätt att se tiden på i mörkret om du sover med klockan på.

Sportklocka för herr

En herrklocka är inte sällan en sportklocka. När du ska köpa klocka till en man är det ofta de sportiga modellerna som lockar mest. Herrklockor som är till för att sporta, simma och dyka har flera fina funktioner.

Det finns varianter som är lite elegantare. I den här kategorin finns det riktigt dyra klockor som Breitling klockor som du kan flyga till månen med. För många räcker det gott och väl med en vattentät klocka.  Men det är något särskilt med herr klockor som är gjorda för lite tuffare tag och som samtidigt är otroligt snygga.

Märkesklockor

Märkesklockor är en kategori i sig själv. Det kan nämligen vara så att ett visst märke får en alldeles särskild status. Kanske har han gått och drömt om en Rolex klocka för herr sedan barndomen. Eller så ska det kanske vara en Lorenzo klocka med mesh tyg runt handleden.

Vissa märken är otroligt populära men inte alls särskilt dyra. En fin Gant klocka för herr behöver inte kosta särskilt mycket. Trots detta är den minst lika populär som Tissot klockor eller en armbandsklocka från företag som Breitling och Rolex.

Handla herrkocka på Ur och Penn

En av de största butikerna med klockor på nätet är Uropenn, eller Ur & Penn som de ju heter. På Ur och Penn hittar du lätt en Gant klocka för herr till ett bra pris. När det blir klockor rea i den här butiken är det fest!

När du vill köpa klocka online till dig själv eller som present är Ur & Penn ett bra val. De har ett mycket fint sortiment av armbandsur för herr och ger dig bra villkor. En Ur Penn klocka är ett säkert val när du ska ge bort den då det är enkelt att göra ett byte om det behövs.

När det ska vara en exklusiv klocka

Om det ska vara en exklusiv klocka till ett alldeles särskilt tillfälle är det inte säkert att du kommer att finna den i en butik som Ur o Penn. De har guldfärgade klockor men inte en klassisk guldklocka för tusentals kronor.

Det finns bättre butiker för dig som är ute efter en äkta guld klocka eller märken som Rolex som ingår i kategorin lyxklockor. Här kan det ju också vara så att begagnade klockor blir ett bra val. Dessa kan du finna på många olika ställen online. Annonsforum som Blocket kan fungera som fin källa till begagnade klockor från märken som Rolex och Breitling.

Billiga klockor som håller måttet

När du köper en billig klocka är det viktigt att du är medveten om vad du får för pengarna. En billig smartwatch på Ebay är inte samma sak som en dyrare modell från en svensk butik eller Amazon. Det är roligt med billiga klockor men tänk på att välja modeller som håller måttet.

Ser det väldigt billigt ut är det ganska troligt att designen inte klarar så mycket. Du kan inte ens förvänta dig en vattentät klocka om du får den för några tiolappar. Dessutom bör du vara misstänksam om du ser en guldklocka för herr för en bråkdel av det normala priset.

I det här läget är det ganska troligt att det inte rör sig om äkta guld. Det kan också vara tal om kopior på märkesklockor. Det här behöver inte vara en nackdel men du ska alltid vara väl medveten om vad det är för en klocka som du köper!

20 frågor och svar om klockor för män

Låt oss se på några mycket vanliga frågor om klockor och klockbutiker samt svaren som kan hjälpa dig när du vill köpa klocka.

 1. Hur finner man eleganta herrklockor?

Bläddra online! Var inte rädd för att upptäcka nya märken och former. Tänk också på att elegant för dig inte nödvändigtvis är samma sak som elegant för en annan man. Om du trivs i stål och tycker att blå urtavlor är det snyggaste som finns är detta bäst för dig. Det finns ingen anledning att välja en brun läderklocka bara för att någon säger att det är elegantast.

 1. Vad betyder en dröm om klockor?

Den vanligaste tolkningen av drömmar om klockor är att de har med din tid att göra och vad du gör med den. Klockdrömmar kan också komma sig av att du har det stressigt och känner att din tid inte räcker till.

 1. När är det bäst att köpa klocka online?

När det blir klock rea förstås! Det kan vara när som helst. Se till att du får nyhetsbrev från en bra klockbutik för att inte missa de fina erbjudandena.

 1. Är det äkta guld i klockor på Ur&Penn?

Nej, Ur och Penn klockor kan vara guldfärgade men den här butiken säljer inte klassiska guldklockor av äkta guld.

 1. Var finns de bästa herrklockorna?

De finns i flera olika butiker. Enklast är att söka online där du finner många olika klockbutiker med ett väl varierat utbud.

 1. Hur får man en herr klocka att passa bättre?

Det kan vara så att du behöver kapa länkar. Eller så kanske du vill korta av ett armbandsur. Ibland kan du göra detta själv med de verktyg som kommer med klockan. Ibland får du gå till en lokal smyckesbutik för att få hjälp med detta. Om du köper klocka från Ur och Penn bör du kunna få hjälpen utan extra kostnad.

 1. Fungerar solcellsklockor?

Det finns digitala klockor med solceller som fungerar rätt så bra. De är dock inte lika pålitliga som det vanliga uret med batteri eller som uppdragbara klockor.

 1. Är en stor klocka bekväm?

Om du är van vid stor klocka bör detta kännas helt okej. Om inte kan det upplevas som klumpigt med en stor klocka.

 1. Vilka herrklockor passar med elegant stil?

Herrklockor av fina metaller passar bra med en kavaj. Läderarmband kan också se fina ut till elegant stil. Nättare form är inte ett måste. Även större klockor kan ha en elegant form som passar perfekt ihop med festkläderna.

 1. Varför har vissa kvinnor herr klockor på sig?

För att de tycker att en herr klocka är både fin och bekväm. Många kvinnor tycker om att ha på sig lite större klockor. Det kan uppfattas som att de har en klocka för herr trots att det inte rör sig om en faktiskt herrklocka.

 1. Hur väljer jag rätt klocka för herr?

Börja med att se på hur klockan ska användas. Tänk sedan igenom vilka material och färger som passar bäst. Betänk också om det finns ett klockmärke som gillas bäst. Gå på bilder och recensioner av de märkesklockor som säljs online.

 1. Vilka klockor passar för den som klättrar?

Här behövs det en pålitlig klocka som inte slits i första taget. Den ska ha ett glas som är reptåligt och måste klara vatten. Det är också viktigt att klockans urtavla är tydligt och lätt att läsa av under klättringen.

 1. Vågar jag ge herrklocka som present?

Absolut! En herr klocka är en finfin present. Se bara till att det går att byta klockan om den av någon anledning inte träffar mitt i prick.

 1. Vilka klockor kan man ge som arv?

Dyra klockor kan ges som arv till barn och barnbarn. En klassisk guldklocka blir inte omodern. Om du tar väl hand om den kan den absolut skickas vidare som arv och minne av dig och din tid på jorden.

 1. Är diamanter i klockor äkta?

Det kan de vara. I billiga klockor rör det sig dock om Swarowski. Det är inte heller illa och Swarowskis stenar är mycket vackra som effekt i eleganta klockor för män.

 1. Är herrklockan exakt?

Det beror på modell. Du bör kunna lita på en Longines klocka såväl som på en Breitling klocka. Om du köper billiga klockor får du kanske inse att de med tiden inte är lika exakta.

 1. Vågar jag köpa klocka online?

Om du köper från en känd svensk klockbutik eller smyckesbutik med klockor bör det inte vara några problem. Butiker som Amazon är också ett säkert val. Om du köper klocka på Ebay ska du alltid kontrollera vilket rykte den som säljer har.

 1. Hur mycket rea på klockor kan jag få?

Du kan få stor klock rea. Ibland går priset ner till 70% av ursprungspriset och mer! Det gäller bara att vara med när det händer.

 1. Vilka armbandsklockor blir svettiga?

När armbandsklockor har armband av plast blir de ofta svettiga. Naturmaterial som läder blir inte lika svettigt. Sedan gäller det förstås att tänka på hur materialet i armbandet kan påverka luftgenomströmning. Mesh tyg kan vara ett bra val just med tanke på detta.

 1. Kan jag simma med en guldklocka?

Om du inte är rädd för att den ska åka av handleden och försvinna i djupet kan du göra det. Ett tips är dock att lämna dyra klockor av guld på torra land. Särskilt då de inte är gjorda för simning och dykning.

18 spännande fakta om herrklockor

Här är några intressanta fakta om herr klockor som du kanske inte kände till.

 1. Damklockor är mindre

För det mesta är det så att damklockor är mindre än herrklockor. En stor klocka räknas nästan alltid som en klocka för herr.

 1. Fickur var en gång störst

En gång i tiden var det fickur som alla ville ha. Det kan du märka om du tar en tid på gamla fotografier. Om du hade levt på 1800-talet hade du antagligen varit på jakt efter ett fickur och inte efter en armbandsklocka.

 1. Solur kom först

Innan folk började ta med sig tiden i form av klocka höll vi koll på den via solur. De första soluren karvades ut av sten. Än idag finns det solur i trädgårdar där skuggan i uret visar vad klockan är. Solens instrålning ger skuggan som visar precis vilken tid på dagen det är. Solur fungerar förstås inte på natten. Där är moderna herr klockor mycket skarpare!

 1. Första armbandsuren var för kvinnor

Det var kvinnor som började gå omkring med armbandsur. Men männen hakade snabbt på trenden. Det var svårt att motstå en så smart uppfinning som dessutom är fin att se på. Idag har ju män ett helt naturligt smycke i klockan.

 1. Quartz är billigare

I billiga klockor finns ofta Quartz-ur. När du däremot köper en dyr guldklocka är det inte sällan så att den är mekanisk. Här kan vi se att billigt inte alltid är sämre för Quartz-tekniken är mer exakt än den mekaniska. Dessutom är mekaniska armbandsur ofta tunga.

 1. Klockor i rymden

Det finns flera klockmärken som har varit i rymden. Ryssarna tog sig ut i rymden med Strela klockor. Det betyder att Strela var de första klockorna i rymden. Amerikanarna hade Omega Speedmaster på sig. Det kan vara kul att tänka på om du är på jakt efter Omega klockor för herr. De har en intressant historia.

 1. Militär precision

Det var under det första världskriget som det blev vanligt att soldater var tvungna att ha klocka på sig i tjänsten. Detta för att man skulle kunna koordinera attacker.

 1. Rolex är till för djupet

Om du vill ha en vattentät klocka som klarar djupa vatten kan en Rolex klocka för herr bli det bästa valet. Rolexklockor har testats i Marianergraven. De har klarat sig ned på 11 000 meters djup! Ett bra val för dig som vill ha lyx under ytan!

 1. Casio kastade klockor från fjärde våningen

När Casio skulle testa sina G-Shock klockor valde de att låta klockorna fall från fjärde våningen. På detta vis fick de en mycket god uppfattning om vad klockan skulle klara av i din vardag.

 1. Varför är klockan 10 minuter efter 10 på reklambilder?

Nu kommer du att börja lägga märke till detta! Klockor i reklam står ofta på 10:10 och det sägs att det beror på att vi ser dessa nummer som ett glatt ansikte. Tanken är att vi då är mer benägna att köpa klockan!

 1. Världens dyraste klocka

Det har sålts några mycket dyra klockor genom tiderna. År 2017 var det någon som tyckte att en Rolex klocka för herr, Rolex Daytona, var värd 17,8 miljoner dollar. Det fanns en anledning till att klockan var så dyr och det var att skådespelaren Paul Newman hade ägt den.

 1. Första armbandsklockan för kvinnor

Den första armbandsklockan för kvinnor ska ha tillverkats år 1868 i Ungern. Den designades för en grevinna.

 1. Första elektroniska klockan

Den första elektroniska klockan såg dagens ljus 1960 och tillverkades av Bulova. Den nya elektroniska tekniken betydde att man gick från det klickande ljudet till något som påminner med om ett vinande ljud.

 1. Bulova klockor

När vi ändå tar upp Bulova ska det nämnas att en amerikansk astronaut, David Scott, bar denna klocka då han åkte till månen 1971. Hans klocka budades ut på auktion för 1,625 miljoner dollar.

 1. Rolex är handgjorda

Rolex fortsätter att göra sina klockor för hand. De använder bara maskiner för några få utvalda processer där det är ett måste att en maskin är med i bilden.

 1. Svarta klockor är populärast

Du älskar kanske klockor med blå urtavlor och det är ganska vanligt. Men det är svarta klockor som säljs mest. Det här kan bero på att det är så enkelt att matcha den svarta färgen med annat.

 1. Schweiziska klockor var en gång billigast

De Schweiziska uren var en gång i tiden billiga klockor. De sågs som budgetalternativet!

 1. Rolex började i England

Montres Rolex S.A. registrerades i Geneve år 1920. Men faktum är att detta klockmärke etablerades i London 15 år tidigare. Den tyska grundaren Hans Wilsdorf började karriären i London där han med sin svärbror importerade Schweiziska urverk för att sälja lokalt.