Hur kreativ är du med din klocka?

kreativ klocka

Vem älskar inte att ha en fin klocka som dessutom är praktisk? Många börjar med klockan i en ålder då de inte ens kan säga vad klockan är. Så fina är dessa smycken. Men har du någonsin tänkt på att det går att använda klockor på ett kreativt sätt?

Det finns exklusiva klockor som har moderna funktioner som hjälper dig att hålla ordning och reda i din tillvaro. En aktivitetsklocka för dam kan tala om för henne när hjärtat slår lite snabbare och GPS klockan för barn håller ordning på var de håller hus.

Vi ska ta en titt på några kreativa vinklar på ämnet klockan. Kanske blir du inspirerad till att börja se på uret du har på din handled med nya ögon!

Bärbar konst

Klockor kan förvandlas till unika bärbara konstverk. Genom att skräddarsy urtavlan eller bandet med handmålade mönster, gravyrer eller inkorporera okonventionella material som trä, tyg eller återvunna föremål, kan en standardklocka bli ett personligt uttryck för ens stil och kreativitet.

Konstnärer och designers tar ofta vintage eller trasiga klockor och förvandlar dem till fantastiska smycken som berättar en historia bortom tiden. Vi kan till och med se att bra klockmärken för herr jobbar med att framställa sig som konstdesigners. Konst är ett positivt ord men våga ta den konsten ett steg till med något som är utöver det vanliga från modehusen.

Tidskapslar i miniatyr

En klocka kan fungera som en tidskapsel i miniatyr med små minnen eller meddelanden. Genom att använda klockor med medaljong eller fack kan du bära runt på ett foto av en älskad, en liten handskriven lapp eller något litet minnesmärke som har personlig betydelse. Denna omställning tillför ett känslomässigt värde till klockan vilket gör den till en skattkammare av minnen.

foto i klocka

Utbildningsverktyg

Klockor, särskilt de med mekaniska rörelser, kan vara fascinerande pedagogiska verktyg. Att demontera en gammal klocka kan ge insikt i hur växlar och fjädrar fungerar vilket ger en praktisk lektion i mekanik och teknik. Denna aktivitet kan vara särskilt engagerande för studenter eller hobbyister som är intresserade av att förstå krångligheterna med ur-tillverkning och mekanisk design.

Dekorativa klockor

Gamla eller utsmyckade klockor kan återanvändas som dekorativa föremål för hemmet. Till exempel kan en samling vintage fickur visas i en låda med glaslock eller hängas på en vägg som dekoration. På samma sätt kan klockdelar användas för att skapa intrikata skulpturer eller blandad mediakonst, för att fira skönheten i deras hantverk i större skala.

klocka konstverk

Navigationsinstrument

Även om denna användning går tillbaka till traditionella navigeringsmetoder kan en klocka fortfarande fungera som en rudimentär kompass. Genom att rikta timvisaren mot solen kan du approximera kardinalriktningarna på norra halvklotet med mittpunkten mellan timvisaren och klockan 12 pekar söderut. Denna teknik kan vara ett roligt och lärorikt sätt att lära ut grundläggande navigerings- och överlevnadsfärdigheter.

Personliga säkerhetsanordningar

I en innovativ twist designas vissa klockor med personliga säkerhetsfunktioner i åtanke. Dessa klockor kan innehålla inbyggd GPS-spårning, nödsignalfunktioner eller till och med självförsvarsmekanismer. Även om dessa funktioner sträcker sig bortom den kreativa återanvändningen av traditionella klockor, representerar de klockornas framväxande roll när det gäller att erbjuda inte bara tidtagning utan personlig säkerhet.

Växthållare

För dem med en förkärlek för trädgårdsarbete och miniatyrväxter kan små vattentäta klockor kreativt användas som växthållare för små suckulenter eller luftväxter. Denna omställning ger inte bara ett nytt liv åt gamla klockor utan ger också en unik touch till din växtsamling och blandar världarna av ur och trädgårdsodling.

Berättande enheter

Slutligen kan klockor vara kraftfulla berättande enheter. Oavsett om det är ett arvegods som gått i arv genom generationer eller en klocka köpt på en minnesvärd plats, bär varje klocka en historia. Dessa berättelser kan sammanställas i en bok, blogg eller plattform för sociala medier, och hyllar klockan inte bara som en väktare av tiden utan som en väktare av berättelser.

Klockor kan vara otroligt mångsidiga

Klockornas mångsidighet sträcker sig långt utöver deras grundläggande funktion av tidtagning. Genom kreativitet och fantasi kan klockor förvandlas till föremål av konst, utbildning, nytta och känslomässig betydelse. Dessa innovativa användningsområden ger inte bara nytt liv till gamla klockor utan berikar också våra liv på meningsfulla sätt, vilket bevisar att klockor verkligen kan göra mycket mer än att bara visa tid.

6 tips då du ska ge bort en klocka som present

klocka födelsedagspresent

Klockor är en fantastisk födelsedagspresent för både män och kvinnor. Även barn älskar klockor så det här är en av de bästa presenter du kan välja. Men med så många olika stilar och märken tillgängliga kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Dessutom är det inte så dumt att tänka på hur du ger bort klockan. Ibland kommer klockor i vackra presentförpackningar. Ibland kan du behöva köpa en fin ask eller slå in klockan så att det känns högtidligt.

6 tips att tänka på när du vill köpa klocka som present

 1. Tänk på mottagarens stil och smak

Det första du bör tänka på när man köper en klocka i födelsedagspresent är mottagarens stil. Föredrar de klassiska eller moderna stilar? Bär de främst silver- eller guldsmycken? Tänk på mottagarens övergripande estetik och välj en klocka som passar deras stil.

Om du har hört att du inte kan ge en klocka till en person med ursprung i Kina så behöver du inte ta det bokstavligen. Det ligger något i att en klocka som present kan ses som ett dåligt omen i Kina men knappast av en person som bor i Sverige. Till och med ministrar har ju vågat sig på detta!

 1. Skaffa klockan i tid!

Om du ska beställa en klocka online för ett bra pris måste du göra det i tid. Du bör också ge lite tid till att titta på grattis på födelsedagen texter som kan passa tillfället. Det finns många fina vinklar för text som du skriver på kortet när det ligger en klocka i asken.

Fundera på om du ska beställa klockan hem till dig själv och sedan ge den eller om du vill att den ska landa direkt i födelsedagsbarnets brevlåda.

 1. Fundera lite på hur klockan ska användas

Tänk på när klockan ska bäras. Är det en klocka för speciella evenemang och fester eller en vardagsklocka för arbete som ska matcha vardagskläder? Detta hjälper dig att välja en klocka med lämplig nivå av formalitet och funktionalitet.

glänsande herrklocka
Det finns klockor som passar lika bra till vardags som till fest men kanske inte så väl till sport…
 1. Välj rätt storlek

Klockor finns i en mängd olika storlekar och det är viktigt att välja en klocka som sitter bekvämt på mottagarens handled samt en urtavla som har rätt storlek. Tänk på storleken på mottagarens handled och storleken på urtavlan, samt bandbredd och material.

En större urtavla ger en sportig känsla och passar ofta bra för män. En mindre urtavla kan kännas mer elegant. Sedan är det förstås så att själva designen på den stora urtavlan påverkar om klockan känns formell eller mer vardaglig. Färgen på armbandet likaså!

 1. Välj ett kvalitetsmärke

När du köper en klocka i födelsedagspresent är det viktigt att välja ett kvalitetsmärke. Leta efter märken med ett gott rykte för kvalitet och hållbarhet som Rolex, Omega eller Tag Heuer om du har budget för det.

Om du har en mindre budget kan en Michael Kors klocka eller en Gant klocka vara ett bra val. Dessa håller också hög kvalitet och gillas av de allra flesta. En klocka av hög kvalitet kommer inte bara att se bra ut, den kommer också att hålla i många år.

 1. Sätt en budget för din present

Det finns dyra och billiga klockor. En dyr klocka är inte nödvändigtvis ditt bästa val. Du kan till exempel välja en bra GPS klocka för barn till ett mycket rimligt pris. Denna klocka gör mer än en dyrare märkesklocka för vuxen!

Sätt dock en budget innan du handlar en klocka för att säkerställa att du inte spenderar för mycket. Tänk på att en kvalitetsklocka är en investering och kan bäras i många år det gör den till en värdefull present. Men tanken är ju inte att du ska bli fattig på kuppen!

vacker presentförpackning
Med en vacker presentförpackning kan en klocka som kostar mindre också kännas lyxig!

Ytterligare funktioner kan också vara en del av presenten

Vissa klockor kommer med ytterligare funktioner som kronografer, larm eller träningsspårningsfunktioner. GPS klockan för barn är ju ett bra exempel på detta. Tänk på mottagarens livsstil och intressen när du väljer en klocka med ytterligare funktioner.

Om du har en god väninna som alltid är igång och sysslar med löpning kan en aktivitetsklocka för dam vara perfekt. Den som ofta är ute och springer kan bli glad för en klocka med träningsspårningsfunktioner vara ett utmärkt val.

Överväg gravering för att klockan ska bli personlig

För att göra klockan ännu mer speciell kan du överväga att få den graverad med ett personligt meddelande eller mottagarens initialer. Detta ger en genomtänkt touch som gör presenten ännu mer minnesvärd. Dessutom kan det bli något av en historisk klocka.

antik klocka
En historisk klocka är en perfekt present till en samlare

Begagnade klockor är också bra val

Glöm inte bort att du inte nödvändigtvis måste köpa en ny klocka som present. Du kan kika in på en antikaffär där du bor och se om det finns något av intresse. Det finns också möjlighet att köpa begagnade klockor på detta vis online.

Köp en klocka som present till födelsedagen!

Att köpa en klocka i födelsedagspresent kräver lite eftertanke och övervägande men det är en rolig process. Genom att tänka på mottagarens stil, när klockan ska bäras, storleken, märket, budgeten, ytterligare funktioner och potentiella gravyrer så kan du välja en present som är både genomtänkt och praktisk.

Med dessa tips i åtanke kan du hitta den perfekta klockan för att göra mottagarens födelsedag ännu mer speciell. Det blir en present som du kommer att känna dig stolt och glad över. Nästan som ett litet barn som ger bort en slips!

 

Köp inte en aktivitetsklocka – Läs detta innan du köper aktivitetsklocka!

aktivitetsklocka

Det kan verka som en självklarhet att köpa den bästa aktivitetsklockan men det finns faktiskt gott om anledningar till att inte göra det. Om du just nu står i valet och kvalet ska du börja med att läsa denna artikel om varför du inte ska köpa aktivitetsklocka!

En aktivitetsklocka är inte elegant

Den är sportig och kan ha en fin färg, men en aktivitetsklocka för dam blir aldrig lika elegant som en damklocka i metall med inslag av ädelstenar. Så enkelt är det. Om du är ute efter något som är fint att se på är en aktivitets klocka inte ett bra val. Den är ofta mycket plastig, inte sällan stor och dessutom så matchar den inte snygga arbetskläder eller festkläder.

En billig aktivitetsklocka är skräp

Om du tänker köpa en aktivitetsklocka till ett barn som tjatar om det är det bättre att du väljer en GPS klocka barn är säkrare med. Det går att beställa billiga klockor på sajter som Ebay men de är ofta precis lika hållbara som förpackningen de kommer i. Ett mycket dåligt val!

Du kan bli besatt av din hälsa

Idag vet vi att en aktiv livsstil kan minska risken för mentala sjukdomar såväl som fysiska åkommor. Men om du börjar räkna steg på ett sätt som gör att du aldrig kan tänka på något annat rör det sig inte om hälsa. Det blir snarare ett nytt form av beroende.

Om du vet med dig att du kommer att titta lika mycket på aktivitetsklockan som du gör på din mobil så har du ju skaffat ytterligare ett elektroniskt koppel. Välj hellre en helt vanlig klocka som enbart visar dig tiden och som är ett vackert smycke som du blir glad av!

Det kan bli mycket meck med en aktivitetsklocka!

Du kommer antagligen att tröttna på aktivitetsklockan

Du kanske blir imponerad av en aktivitetsklocka bäst i test som kan tala om hur mycket kroppsfett du har bränt samt hur det står till med syrehalten i ditt blod. Men saken är den att du antagligen kommer att tröttna på dessa finesser.

Om du inte blir besatt av klockan och förblir normal så är risken stor för att du slutar använda klockan för att hålla koll på din kropp. Då har du alltså en klocka som inte är elegant som du inte ens använder! Onödigt.

Det kan bli för mycket press om förändring

En annan sak som lätt händer om du väljer bästa aktivitetsklockan är att du känner dig pressad till att förändra ditt liv. Visst är det bra om du sover mer för att klockan visar dig svart på vitt att du sover som en person som lider av sömnproblem. Eller att du börjar röra på dig mer för att få fler steg.

Men saken är den att det är lätt att överdriva och känna press av allt det som en aktivitetsklocka avslöjar. Det här är inget du vill vara med om. Fortsätt leva i lugn och ro och sov mer när du känner att du är trött, inte när din aktivitetsklocka visar en katastrofgraf!

Det här är inte en bra present

Sist men inte minst så ska du inte köpa aktivitetsklocka som present om personen du vill fira inte uttryckligen har bett om detta. Att få en aktivitetsklocka för herr eller dam är som att få en uppmaning om att gå ner i vikt och leva hälsosamt. Det är inte alla som uppskattar den gesten.

Klocka barn trivs med – Läs innan du köper barn klocka!

klocka barn

När barnet börjar be om en klocka så kanske du inte tar det på så stort allvar. En fyraåring vill ju mest ha klockan för att känna sig stor. Det handlar inte om ett verktyg som ungen faktiskt kommer att använda för att komma in och äta middag i tid. För att köpa en klocka barn trivs med så kan det dock vara smart att tänka på lite mer än hur den ser ut.

En klocka barn kan använda i ung ålder

Något som kan vara bra att tänka på är att en barn klocka kan vara så mycket mer än en pryl som visar tiden. Om vi återgår till barnet som är fyra år och vill ha en klocka så handlar det ju inte om att vara medveten om när det är dags att gå och lägga sig. En klocka barn som inte kan klockan kan använda kan ha finfina funktioner.

Ponera att en barnklocka kan:

 • Fungera som ficklampa
 • Ha stoppur som barnet förstår
 • Ha kamera
 • Spela upp musik

De sista punkterna är typiska för en bra GPS klocka barn kan använda för säkerhet och lek. Men även billiga barnklockor för barn kan ha extra funktioner som engagerar barnet. Så även om barnet inte lär sig läsa av tid med ett armbandsur för barn så kan det bli en hel del annat som också utvecklar och stimulerar på ett bra sätt!

lek med klocka
Klockan kan stimulera barnets fantasi

En barnklocka ska sitta bra!

Oavsett vilken typ av barnklocka du väljer så måste den sitta bra. Det finns flera saker som påverkar hur ett armbandsur barn ska ha på sig känns. Passformen måste vara god. Om inte så kommer barnklockan snabbt att försvinna. Den glöms helt enkelt bort där en plockas av och lämnas.

5 saker som ger en bekväm barnklocka är:

 1. Mjukt gummi istället för hård plast i armbandet
 2. Många steg för spännet
 3. Mjuka kanter på spännet
 4. Knappar och funktioner som inte sticker ut
 5. Inga delar som klämmer eller skrapar
Gul barnklocka
Det här är en Gul klocka med gummiband

Men hur kan du veta om en klocka för barn kommer att sitta bra? Det finns en viktig genväg att ta här och den är: kolla vad andra föräldrar säger online!

Idag är det hur enkelt som helst att läsa recensioner online från andra föräldrar som köpt samma barnklocka. På sajter som Amazon och andra utländska butiker kan du finna så mycket information från de som köpt barnklockan.

Det samma kan du hitta på bra svenska butiker. Användarrecensioner visar vad som kan vara mindre bra med en armbandsklocka barn ska använda och vad som är perfekt. Det ger dig en mycket god bild av vad du kan förvänta dig. Klockor till barn vågar du köpa online av denna anledning.

Sedan ska du komma ihåg att butiker online också kan ta emot returer gratis. Det går att skicka tillbaka en barn klocka som inte alls levde upp till förväntningar för att få pengarna tillbaka eller en annan modell som passar bättre.

Är barnet redo för ett armbandsur?

Det här beror givetvis på det specifika barnet men generellt sett så är det ganska vanligt att barn under 11 års ålder kan ha svårigheter med analog och digital tid. Det sker att ett barn som är i 8-9 års åldern uttrycker en önskan om digital klocka barn kan ha på sig. Då finns det alltså ett intresse hos barnet.

Det här är viktigt för när barnet själv säger att han eller hon vill ha en klocka så betyder det att det är dags. Sedan kan det vara så att intresset ligger i att ha en klocka på sig mer än att veta vad tiden är.

Om barnet sätter på sig klockan upp och ner eller på fel armled så är det inget att rätta till. Det gäller att komma ihåg syftet med barnklockan. Barnet som vill lära sig läsa av klockan kommer att be dig om hjälp. Då kan du använda tips för att lära barnet klockan och även ge instruktioner som att ha den på vänster hand.

lära barnet klockan
Kan vi förstå datorn kan vi nog också förstå klockan…

En unge som vill ha en smartklocka som leksak kanske inte är redo för att lära sig klockan. Men leken är inte mindre viktig. Här kan det förstås vara smart att köpa en billig smartklocka så att du inte upplever att det svider när den förstörs i sandlådan eller plockas isär för utforskning av hur prylar ser ut inuti.

Hur mycket ska du lägga på en barnklocka?

Barnklockor behöver inte vara dyra. Du kan köpa en jättefin klocka barn tycker om för under hundralappen. Att den sedan inte håller längre än några månaders tid kan ju kvitta. Du fick det du betalade för och barnet tycker att det var fantastiskt att få ha en klocka.

Nu är det inte så att billiga klockor alltid är skräp. Det viktigaste är ju att betänka hur klockan kommer att användas och vad du vill få ut av den. För ett barn som faktiskt kommer att ta hand om klockan och använda den aktivt är det värt att betala lite mer.

När du köper en billig barnklocka så bör du vara medveten om att den inte kommer att ge samma användningstid som en dyrare modell. Sedan kanske det inte behöver vara en märkesklocka för att du ska få högsta kvalitet.

Hur mycket en klocka barn ska använda får kosta är upp till dig. Du behöver inte alls acceptera att det kostar flera tusen kronor för att du bara hittar märkesklockor eller mer avancerade smartklockor för barn. Sök online tills du finner en modell som passar dig, ditt barn och din budget!

armbandsur barn

Vad måste ett armbandsur för barn ha

Med allt detta sagt så finns det förstås några egenskaper som du absolut vill ha när du köper klocka till barn.

Krav du ska ställa på barnklockan är:

 • Den ska vara vattentät. Det får inte bli problem med att tvätta händer, springa i vattenspridare eller annat liknande som är en naturlig del av barnens vardag.
 • Barnet ska tycka om klockans design. Om det betyder att den är svart med digital tidsvisning eller chockrosa med en enhörning är upp till ditt barns önskemål och tankar om vad som är fint.
 • Den ska vara lätt att läsa av. Det här gäller för barnet som vill lära sig klockan. Visarna bör vara tydliga såväl som siffror. Oavsett om det är en analog eller digital barnklocka.
klocka för flicka
En klocka med Disney figur kan vara ett bra val!

Var kan jag köpa barnklocka?

Det finns många butiker online som har fina klockor för barn. Ta en titt på:

 • Klockia – Här kan du söka efter barnklockor för att hitta deras sortiment. Det finns ingen särskild meny för klockor för barn men butiken har många fina modeller.
 • Stor&Liten – I leksaksbutiken Stor & Liten finner du fina barnklockor. De har flera kvalitetsmärken till rimliga priser.

Här är fler tips för att välja barnklocka:

 

Klockia.se är en välsorterad svensk klockbutik

Klockia

För dig som är på jakt efter en bra klocka till ett bra pris finns det god anledning till att kika lite närmre på Klockias sortiment. Det här är numera en känd klockbutik online som har specialiserat sig på klockor för män, kvinnor och barn.

Köpa billiga klockor online

Om du vill köpa billiga klockor online så finns det ju mycket att välja från. Men om det är viktigt för dig att en billig klocka inte är samma sak som en klocka med usel kvalitet så kan det vara klokt att se närmre på Klockias utbud. Det går dessutom att få fatt i rabattkod för Klockia så att du kan spara ännu mer pengar.

Missa inte att det finns en outlet på sajten. Där kan du hitta riktigt prisvärda klockor som av olika skäl säljs för ett lägre pris. I outleten finns det fina märken till lägre priser. Du kan fynda och hitta en modell som kanske inte ens finns i andra klockbutiker online.

Sortiment för henne och honom

På Klockia finns det fina damklockor såväl som klockor för herr. Du kan se på modeller från kända märken såväl som lite ovanligare design. Det här är perfekt både då du är ute efter något nytt till dig själv och då du vill ge bort en klocka som present.

Om du känner att du behöver inspiration kan du låta Klocka hjälpa dig med tips. De ger dig bland annat topplistor med de populäraste modellerna. Det här kan vara en bra sätt att hitta klockan som kommer att passa perfekt för dig.

Du kan också se på specifika märken. Det är ju bra om du vet precis vilket märke det ska vara för en klocka till dig eller din partner.

Sök i enlighet med stil eller budget

Missa inte att du har flera olika sätt att söka efter klocka på Klockia. Du kan sortera efter budget, märke eller kanske hur klockan ska användas. Om det ska vara en sportklocka så kan du till exempel klicka in på Äventyr.

Barnklockor med fin stil

Det finns fina barnklockor men du finner inte dessa via sin egen huvudmeny. Det går dock lätt att söka efter barnklockor för att hitta rätt. Dessutom hittar du klockor för barn under Dam och Herr som Tjej och Kille så det är inte svårt att hitta förslag. Det finns ingen telefonklocka för barn men väl slitstarka modeller i vackra färger.

barnklockor Klockia

Mer än klockor

Klockia.se erbjuder mer än klockor. Här kan du köpa fina smycken för honom och henne. Det finns också plånböcker och väskor från flera kända märken. Det är förstås så att många av de märken som står bakom populära klockor är modehus som även skapar fina accessoarer och smycken. Då är det ju inte så dumt att detta också finns på klockbutiken Klockia så att du kan kombinera en snygg klocka med matchande plånbok!

Du kan besöka Klockia.se här.

Behöver du en pulsklocka i vardagen?

pulsklocka

De som tränar professionellt behöver mäta sin puls. Denna mätning kan få betydelse för träningens utveckling och därför kommer pulsklockan att ha en självklar plats på handleden under träningspass för elitidrottare. Men behöver du en pulsklocka i vardagen? Det beror lite på vad du kan använda den till.

Pulsklockan är inte bara för elitidrottare

Om du tar en titt på den bästa pulsklockan kommer du att se att den har mycket mer än mätning av din puls. Det handlar i grund och botten om en träningsklocka som ger dig ett gott stöd när du är ute och rör på dig på flera sätt.

En riktigt bra pulsklocka kan spela musik. Den har både WiFi och Bluetooth. Det här påminner lite om GPS klockor för barn som också har inbyggd underhållning och nätuppkoppling. Men en äkta pulsklocka är inte för barn. Det här är inte en leksak.

Med klockan kan du hålla koll på hur mycket du rör dig och vad som händer med din hälsa. Du kan ladda informationen till en mobiltelefon eller dator för att med ett program få en analys. Det är ju inte bara elitidrottare som kan ha nytta av detta. Det är helt klart ett verktyg som du kan gilla att använda i vardagen för en bättre överblick av din egen hälsa.

Kolla pulsen nästa gång du tränar!

Pulsen säger en hel del om din hälsa

Pulsen är ett instrument som kan användas för att säga en hel del om din hälsa. Du kan till exempel lära dig mer om din vilopuls med en klocka som mäter pulsen. Det sägs att du kan leva längre med låg puls och då är det inte så dumt att veta om du har förutsättningarna för ett långt liv eller om det är dags för lite ändringar.

En annan sak som du kanske inte tänker direkt på vad gäller en pulsklocka är att du ju faktiskt kan ta pulsen på andra med den. Det kan dyka upp tillfällen då du vill ta pulsen på en partner, ett barn eller en vän och då är det inte så dumt att ha detta verktyg tillgängligt.

Det ska vara en snygg klocka förstås!

Vi är alla mer eller mindre fåfänga men det är klart att du inte vill ha en ful pulsklocka. Det här är vare sig en herrklocka eller damklocka. Den ser mer ut som en sportklocka och har ofta en ganska stark färg samt ett armband av gummi. Den passar både henne och honom.

Pulsklockor brukar vara vita eller svarta. De kan vara mer eller mindre otympliga. Men de allra bästa pulsklockorna har en ganska nätt form. Det beror på att de är gjorda med tanke på din komfort. Det ska inte kännas störande med klockan på då du tränar.

Om du tänker använda pulsklocka i vardagen bör du välja en modell som du tycker är fin. Du kommer ju att ha den på dig i olika situationer som på jobbet. Inte bara då du är ute på powerwalk eller styrketränar. Om klockan ska synas på din handled bör du tycka att den är fin att se på.Är smartklockan till ungen en leksak?

Det här är en fråga man kan ställa sig då en smartwatch med GPS kommer hem. Den ser ju ut som en liten godisbit med knappar som gör en massa roliga saker. Bara att räkna steg kan ju ses som en rolig lek för ett barn.

Det är bara vuxna som tar så få steg att de på allvar måste börja räkna och väljer en herrklocka eller damklocka med denna funktion. För barn är det bara kul att se hur det blir ett större nummer även då man hoppar upp och ner på samma ställe!

GPS klocka som leksak

Det går inte att komma runt det faktum att barnet kan se sin GPS klocka för barn som en leksak. Men det här måste inte vara något negativt. Antingen kan du satsa på en billig klocka som gränsar till skräp för att det där med spårning inte är så viktigt. Det ska mest lekas med prylen.

Eller så köper du ett säkert märke som håller måttet med vetskapen om att det går bra att leka med klockan samtidigt som den erbjuder extra säkerhet när barnet går till och från skolan. Ta också reda på vad klockan har ett erbjuda i form av lek. För många barn är en kamera rena rama lekstugan.

Viktigt att leka på rätt sätt med klockan

Det ska förstås nämnas att barn inte kan leka med sina smartklockor hur som helst och när som helst. Om barnet stör undervisning med klockan är det inte okej. Det är heller inte okej att gå runt och ta bilder på folk som inte vill fotas.

När du köper en smartklocka till ditt barn ska du vara noga med att förklara vad som är okej och vad som inte är det. Tala om från start att klockan får behållas så länge som den leks med på rätt sätt. Om den kommer att missbrukas ger du den till ett annat barn som förstår att hålla sig till reglerna!

Hur ofta byter du klocka?

Klockan är ett smycke, det råder det inga tvivel om. Samtidigt är det många som går med samma herrklocka eller damklocka dag ut och dag in. Hur ofta byter du din klocka och är det inte dags för något nytt?

En klocka för varje dag

Det kan faktiskt vara underbart att ha många olika typer av klockor. En dag kanske du väljer en variant som är lite nättare och som passar bättre med din blus eller skjorta. Nästa dag vill du ha något sportigt som kommer att klara av eftermiddagens träningspass.

Det finns klockmodeller som kommer med olika armband. På vis kan du få ditt ur att se olika ut och passa bättre ihop med olika kläder och andra smycken och accessoarer som du har.

När klockan börjar se dassig ut

Den där vita sportklockan är inte längre så vit. Du har inte tänkt på det men när du jämför med nya klockor med samma färg inser du att det ser dassigt ut. Även om ditt herrur eller damur fungerar precis som det ska kan det vara dags att byta.

Det finns klassiska modeller som aldrig blir fula eller dassiga. När armbandet är av en ädelmetall kan du ju putsa upp för att det ska bli fint igen. Men gummiarmband kan bli trista med tiden. Antingen byter du armbandet eller så är det dags för en helt ny klocka, så kul ju!