Klocka barn trivs med – Läs innan du köper barn klocka!

När barnet börjar be om en klocka så kanske du inte tar det på så stort allvar. En fyraåring vill ju mest ha klockan för att känna sig stor. Det handlar inte om ett verktyg som ungen faktiskt kommer att använda för att komma in och äta middag i tid. För att köpa en klocka barn trivs med så kan det dock vara smart att tänka på lite mer än hur den ser ut.

En klocka barn kan använda i ung ålder

Något som kan vara bra att tänka på är att en barn klocka kan vara så mycket mer än en pryl som visar tiden. Om vi återgår till barnet som är fyra år och vill ha en klocka så handlar det ju inte om att vara medveten om när det är dags att gå och lägga sig. En klocka barn som inte kan klockan kan använda kan ha finfina funktioner.

Ponera att en barnklocka kan:

 • Fungera som ficklampa
 • Ha stoppur som barnet förstår
 • Ha kamera
 • Spela upp musik

De sista punkterna är typiska för en bra GPS klocka barn kan använda för säkerhet och lek. Men även billiga barnklockor för barn kan ha extra funktioner som engagerar barnet. Så även om barnet inte lär sig läsa av tid med ett armbandsur för barn så kan det bli en hel del annat som också utvecklar och stimulerar på ett bra sätt!

lek med klocka
Klockan kan stimulera barnets fantasi

En barnklocka ska sitta bra!

Oavsett vilken typ av barnklocka du väljer så måste den sitta bra. Det finns flera saker som påverkar hur ett armbandsur barn ska ha på sig känns. Passformen måste vara god. Om inte så kommer barnklockan snabbt att försvinna. Den glöms helt enkelt bort där en plockas av och lämnas.

5 saker som ger en bekväm barnklocka är:

 1. Mjukt gummi istället för hård plast i armbandet
 2. Många steg för spännet
 3. Mjuka kanter på spännet
 4. Knappar och funktioner som inte sticker ut
 5. Inga delar som klämmer eller skrapar
Gul barnklocka
Det här är en Gul klocka med gummiband

Men hur kan du veta om en klocka för barn kommer att sitta bra? Det finns en viktig genväg att ta här och den är: kolla vad andra föräldrar säger online!

Idag är det hur enkelt som helst att läsa recensioner online från andra föräldrar som köpt samma barnklocka. På sajter som Amazon och andra utländska butiker kan du finna så mycket information från de som köpt barnklockan.

Det samma kan du hitta på bra svenska butiker. Användarrecensioner visar vad som kan vara mindre bra med en armbandsklocka barn ska använda och vad som är perfekt. Det ger dig en mycket god bild av vad du kan förvänta dig. Klockor till barn vågar du köpa online av denna anledning.

Sedan ska du komma ihåg att butiker online också kan ta emot returer gratis. Det går att skicka tillbaka en barn klocka som inte alls levde upp till förväntningar för att få pengarna tillbaka eller en annan modell som passar bättre.

Är barnet redo för ett armbandsur?

Det här beror givetvis på det specifika barnet men generellt sett så är det ganska vanligt att barn under 11 års ålder kan ha svårigheter med analog och digital tid. Det sker att ett barn som är i 8-9 års åldern uttrycker en önskan om digital klocka barn kan ha på sig. Då finns det alltså ett intresse hos barnet.

Det här är viktigt för när barnet själv säger att han eller hon vill ha en klocka så betyder det att det är dags. Sedan kan det vara så att intresset ligger i att ha en klocka på sig mer än att veta vad tiden är.

Om barnet sätter på sig klockan upp och ner eller på fel armled så är det inget att rätta till. Det gäller att komma ihåg syftet med barnklockan. Barnet som vill lära sig läsa av klockan kommer att be dig om hjälp. Då kan du använda tips för att lära barnet klockan och även ge instruktioner som att ha den på vänster hand.

lära barnet klockan
Kan vi förstå datorn kan vi nog också förstå klockan…

En unge som vill ha en smartklocka som leksak kanske inte är redo för att lära sig klockan. Men leken är inte mindre viktig. Här kan det förstås vara smart att köpa en billig smartklocka så att du inte upplever att det svider när den förstörs i sandlådan eller plockas isär för utforskning av hur prylar ser ut inuti.

Hur mycket ska du lägga på en barnklocka?

Barnklockor behöver inte vara dyra. Du kan köpa en jättefin klocka barn tycker om för under hundralappen. Att den sedan inte håller längre än några månaders tid kan ju kvitta. Du fick det du betalade för och barnet tycker att det var fantastiskt att få ha en klocka.

Nu är det inte så att billiga klockor alltid är skräp. Det viktigaste är ju att betänka hur klockan kommer att användas och vad du vill få ut av den. För ett barn som faktiskt kommer att ta hand om klockan och använda den aktivt är det värt att betala lite mer.

När du köper en billig barnklocka så bör du vara medveten om att den inte kommer att ge samma användningstid som en dyrare modell. Sedan kanske det inte behöver vara en märkesklocka för att du ska få högsta kvalitet.

Hur mycket en klocka barn ska använda får kosta är upp till dig. Du behöver inte alls acceptera att det kostar flera tusen kronor för att du bara hittar märkesklockor eller mer avancerade smartklockor för barn. Sök online tills du finner en modell som passar dig, ditt barn och din budget!

armbandsur barn

Vad måste ett armbandsur för barn ha

Med allt detta sagt så finns det förstås några egenskaper som du absolut vill ha när du köper klocka till barn.

Krav du ska ställa på barnklockan är:

 • Den ska vara vattentät. Det får inte bli problem med att tvätta händer, springa i vattenspridare eller annat liknande som är en naturlig del av barnens vardag.
 • Barnet ska tycka om klockans design. Om det betyder att den är svart med digital tidsvisning eller chockrosa med en enhörning är upp till ditt barns önskemål och tankar om vad som är fint.
 • Den ska vara lätt att läsa av. Det här gäller för barnet som vill lära sig klockan. Visarna bör vara tydliga såväl som siffror. Oavsett om det är en analog eller digital barnklocka.
klocka för flicka
En klocka med Disney figur kan vara ett bra val!

Var kan jag köpa barnklocka?

Det finns många butiker online som har fina klockor för barn. Ta en titt på:

 • Klockia – Här kan du söka efter barnklockor för att hitta deras sortiment. Det finns ingen särskild meny för klockor för barn men butiken har många fina modeller.
 • Stor&Liten – I leksaksbutiken Stor & Liten finner du fina barnklockor. De har flera kvalitetsmärken till rimliga priser.

Här är fler tips för att välja barnklocka: