6 tips då du ska ge bort en klocka som present

Klockor är en fantastisk födelsedagspresent för både män och kvinnor. Även barn älskar klockor så det här är en av de bästa presenter du kan välja. Men med så många olika stilar och märken tillgängliga kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Dessutom är det inte så dumt att tänka på hur du ger bort klockan. Ibland kommer klockor i vackra presentförpackningar. Ibland kan du behöva köpa en fin ask eller slå in klockan så att det känns högtidligt.

6 tips att tänka på när du vill köpa klocka som present

  1. Tänk på mottagarens stil och smak

Det första du bör tänka på när man köper en klocka i födelsedagspresent är mottagarens stil. Föredrar de klassiska eller moderna stilar? Bär de främst silver- eller guldsmycken? Tänk på mottagarens övergripande estetik och välj en klocka som passar deras stil.

Om du har hört att du inte kan ge en klocka till en person med ursprung i Kina så behöver du inte ta det bokstavligen. Det ligger något i att en klocka som present kan ses som ett dåligt omen i Kina men knappast av en person som bor i Sverige. Till och med ministrar har ju vågat sig på detta!

  1. Skaffa klockan i tid!

Om du ska beställa en klocka online för ett bra pris måste du göra det i tid. Du bör också ge lite tid till att titta på grattis på födelsedagen texter som kan passa tillfället. Det finns många fina vinklar för text som du skriver på kortet när det ligger en klocka i asken.

Fundera på om du ska beställa klockan hem till dig själv och sedan ge den eller om du vill att den ska landa direkt i födelsedagsbarnets brevlåda.

  1. Fundera lite på hur klockan ska användas

Tänk på när klockan ska bäras. Är det en klocka för speciella evenemang och fester eller en vardagsklocka för arbete som ska matcha vardagskläder? Detta hjälper dig att välja en klocka med lämplig nivå av formalitet och funktionalitet.

glänsande herrklocka
Det finns klockor som passar lika bra till vardags som till fest men kanske inte så väl till sport…
  1. Välj rätt storlek

Klockor finns i en mängd olika storlekar och det är viktigt att välja en klocka som sitter bekvämt på mottagarens handled samt en urtavla som har rätt storlek. Tänk på storleken på mottagarens handled och storleken på urtavlan, samt bandbredd och material.

En större urtavla ger en sportig känsla och passar ofta bra för män. En mindre urtavla kan kännas mer elegant. Sedan är det förstås så att själva designen på den stora urtavlan påverkar om klockan känns formell eller mer vardaglig. Färgen på armbandet likaså!

  1. Välj ett kvalitetsmärke

När du köper en klocka i födelsedagspresent är det viktigt att välja ett kvalitetsmärke. Leta efter märken med ett gott rykte för kvalitet och hållbarhet som Rolex, Omega eller Tag Heuer om du har budget för det.

Om du har en mindre budget kan en Michael Kors klocka eller en Gant klocka vara ett bra val. Dessa håller också hög kvalitet och gillas av de allra flesta. En klocka av hög kvalitet kommer inte bara att se bra ut, den kommer också att hålla i många år.

  1. Sätt en budget för din present

Det finns dyra och billiga klockor. En dyr klocka är inte nödvändigtvis ditt bästa val. Du kan till exempel välja en bra GPS klocka för barn till ett mycket rimligt pris. Denna klocka gör mer än en dyrare märkesklocka för vuxen!

Sätt dock en budget innan du handlar en klocka för att säkerställa att du inte spenderar för mycket. Tänk på att en kvalitetsklocka är en investering och kan bäras i många år det gör den till en värdefull present. Men tanken är ju inte att du ska bli fattig på kuppen!

vacker presentförpackning
Med en vacker presentförpackning kan en klocka som kostar mindre också kännas lyxig!

Ytterligare funktioner kan också vara en del av presenten

Vissa klockor kommer med ytterligare funktioner som kronografer, larm eller träningsspårningsfunktioner. GPS klockan för barn är ju ett bra exempel på detta. Tänk på mottagarens livsstil och intressen när du väljer en klocka med ytterligare funktioner.

Om du har en god väninna som alltid är igång och sysslar med löpning kan en aktivitetsklocka för dam vara perfekt. Den som ofta är ute och springer kan bli glad för en klocka med träningsspårningsfunktioner vara ett utmärkt val.

Överväg gravering för att klockan ska bli personlig

För att göra klockan ännu mer speciell kan du överväga att få den graverad med ett personligt meddelande eller mottagarens initialer. Detta ger en genomtänkt touch som gör presenten ännu mer minnesvärd. Dessutom kan det bli något av en historisk klocka.

antik klocka
En historisk klocka är en perfekt present till en samlare

Begagnade klockor är också bra val

Glöm inte bort att du inte nödvändigtvis måste köpa en ny klocka som present. Du kan kika in på en antikaffär där du bor och se om det finns något av intresse. Det finns också möjlighet att köpa begagnade klockor på detta vis online.

Köp en klocka som present till födelsedagen!

Att köpa en klocka i födelsedagspresent kräver lite eftertanke och övervägande men det är en rolig process. Genom att tänka på mottagarens stil, när klockan ska bäras, storleken, märket, budgeten, ytterligare funktioner och potentiella gravyrer så kan du välja en present som är både genomtänkt och praktisk.

Med dessa tips i åtanke kan du hitta den perfekta klockan för att göra mottagarens födelsedag ännu mer speciell. Det blir en present som du kommer att känna dig stolt och glad över. Nästan som ett litet barn som ger bort en slips!