Klockan på vänster eller på höger hand?

De flesta kommer nog ihåg att en gång ha fått lära sig att man bär sin klocka på vänster hand. I bästa fall så kanske man fick en förklaring på detta men för många så var det helt enkelt så att vänster är rätt och höger är fel. Trots detta så finns det ju faktiskt gott om folk som ändå väljer att bära klockan på höger hand, så vad är det egentligen som gäller och varför?

Att bära klockan på vänster hand faller sig för det mesta naturligt helt enkelt för att klockan lätt slits ut då man har den på sin aktiva hand. Även om man har en enklare men elegant Casio klocka så vill man ju inte att den ska bli ful på nolltid. Klockan repas ju då man drar handen över bordsytor då man skriver och så kan man lätt komma att slå den i föremål då man rör mer på högerhand.

När man handlar i butiker som Stilrenaklockor.se så kan man alltid se sig om efter glas som är gjorda för att klara större påfrestningar utan att repas. Detta särskilt om det är så att man är högerhänt och helt enkelt inte kan vänja sig vid att ha klockan på vänster armled.

För en vänsterhänt så kan det alltså vara bättre att ha klockan på höger hand just för att man då sparar bättre på den.

Men, det finns gott om högerhänta som tycker att klockan ska sitta på höger hand. Några skäl till detta är:

  • Man har en guldring på vänster hand och vill inte blanda guld med klockans silverfärg, eller tvärtom.
  • Det känns enklare att se på höger hand då man vill se vad klockan är.
  • Man har haft klockan på det viset sedan barnsben och ser sedan ingen anledning till att ändra på saken.
  • Man vill vara lite annorlunda och gå mot strömmen.

Tvärtom sett så finns det förstås en rad fördelar för den högerhänte med att ha klockan på vänster handled. När man ska dra upp uret eller göra justeringar så blir detta lättare att ta hand om med den högra handen. Dessutom så är det så att klockor för det mesta är utformade för att sitta på vänster hand och de har en krona som sticker ut åt rätt håll och inte mot skjortan eller manschetten. Men, och nu har vi återigen ett men här, det finns de som tycker att det är irriterande att ha kronan mot handen eftersom detta upplevs som att kronan skär in mot handen och då kan höger hand vara ett bättre alternativ.

En sak tycks säker och det är att folk i allmänhet ser vänster hand som handen som man ska ha klockan på. Samtidigt så finns det gott om skäl till att välja högerhanden och därmed så kan den som har vant sig vid detta fortsätta helt utan att uppleva att det här skulle vara ett tecken på okunskap. Det viktigaste är ju att man trivs med sitt ur och upplever att det är fint och praktiskt. Om det då betyder att man behöver ha det på höger sida så är det verkligen inget att bekymra sig om. Skulle någon komma med en kommentar så kan man ju alltid dra till med att Putin faktiskt också kör på höger hand för klockan och han är en person som använder sig av riktigt exklusiva ur, och som dessutom har militär bakgrund, och som därmed verkligen inte har någon anledning till att vilja använda klockan på fel sätt.

Vad gäller vett och etikett så finns det inget som säger att den ena handen skulle vara mer rätt än den andra.